MK IT Business Solutions

Miodrag Kostić

CEO MK Group

 

Miodrag Kostic

Miodrag Kostić , predsednik MK Group , rođen je 25. avgusta 1959. godine. Diplomirao je na departmanu za Informacione tehnologije na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu 1983. godine. U vreme kada su mnogi diplomci sigurnost tražili u državnim firmama, odlučno je ušao u neizvesan svet privatnog preduzetništva i kombinacijom promišljenih i pravovremenih odluka postepeno stvorio jednu od najuspešnijih srpskih kompanija – MK Group Holding. Pionirskim usvajanjem najmodernijih tehnologija u različitim delatnostima, kompanija koju je osnovao Miodrag Kostić i posle 30 godina nastavlja da raste i osvaja nova tržišta.

 

Zato nije slučajno da je upravo MK Group prva privatna kompanija u Srbiji koja je 2004. godine implementirala poslovni informacioni sistem SAP. Uz pomoć naprednog IT sistema nove firme su se brže integrisale u postojeći poslovni sistem, a svaka kompanija dobila tačan i transparentan uvid u poslovanje svake članice Grupe. Zato je 2006. godine, nakon uspešne primene SAP ERP u svim poslovnim aktivnostima, Miodrag Kostić odlučio da osnuje firmu MK IT Business Solutions . Tim stručnih IT profesionalaca razvio je kompaniju za internu i eksternu primenu i razvoj SAP-a.

 

Zahvaljujući timu koji je Miodrag Kostić okupio, MK Group može da se pohvali da raspolaže sa jedinstvenim modulom na svetu ZAGA koji je razvio MK IT Business Solutions. ZAGA je pravo pionirsko delo u visokoj tehnologiji agrarne industrije i koristi se kako za upravljanje dnevnim aktivnostima, tako i kao podrška u donošenju upravljačkih odluka. Zahvaljujući ZAGA SAP modulu, MK Group precizno zna svaku stavku u ceni koštanja svakog pojedinačnog proizvoda sa svojih oranica. Kada raspolaže tako organizovanim proceduralno-informaciono-organizacionim sistemom, kompanija nema bojazan za uspeh na tržištu. Miodrag Kostić se držao principa da dobro razumeti biznis, znači razumeti svoju cenu koštanja, kroz ZAGU je dobio svoje praktično opravdanje i tehničku realizaciju.

 

Konstantnim praćenjem trendova i usavršavanjem i modernizacijom svih delatnosti, poslovni sistem MK Group danas broji 40 preduzeća i zapošljava više od 7.000 radnika u Srbiji. Da vizija i strast ka uspehu mogu uroditi plodom, dokaz je sistem koji je danas jedan od najvažnijih stubova srpske privrede. MK Group je nastala iz male privatne firmi za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodnju, osnovane 1983. godine. Uspešne kompanije koje posluju u oblasti poljoprivredne proizvodnje, trgovine, bankarstva, brokerskih investicija i konsaltinga, Miodrag Kostić je uspešno okupio pod istim krovom, formirajući MK Group.

 

Osnivač i vlasnik MK Grupe više decenija jedan je od vodećih privrednika u našoj zemlji i uživa veliko poštovanje poslovnih partnera u čitavom regionu Istočne Evrope. Postavljanjem visokih standarda, Miodrag Kostić stekao je ugled jednog od najvećih eksperata u agrobiznisu i poznavaoca menadžmenta u agrarnoj i šećernoj industriji. Kao preduzetnik koji je na čelu trenutno najveće vertiklano integrisane poljoprivredne kompanije u celoj Evropi, Miodrag Kostić ima ozbiljne planove za proširenje tržišta.

 

Osnivanjem kompanije MK Mountain Resort, vlasnik MK Grupe pronašao je veliko zadovoljstvo u rekonstrukciji GENEX hotelskog i apartmanskog kompleksa na Kopaoniku, koje je privatizovao 2009. godine. U okviru nove kompanije nalaze se hoteli Grand i Angella, kao i apartmansko naselje Konaci „Sunčani Vrhovi”. Pored turizma, nove investicije usmerene su i u razvoj obnovljivih izvora energije. Osnovna delatnost firme MK Fintel Wind je proizvodnja „zelene“ električne energije korišćenjem energije vetra. Važan deo MK Group, sredinom novembra 2011. godine, postala je i domaća kompanija Carnex , vodeća kompanija na teritoriji Srbije u oblasti proizvodnje mesa i prerađevina od mesa, sa svim omiljenim brendovima.

 

Pored poljoprivrede, šećera i proizvodnje mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, MK Group je 2015. godine kupila AIK banku u Srbiji i postala akcionar Gorenjske banke u Sloveniji, a članica MK Grupe - M&V Investment je jedna od najvećih brokerskih kuća u Srbiji u poslednjih 10 godina.

 

Vlasnik MK Grupe veoma je aktivan i u poslovnim udruženjima i javnom životu, a svoje znanje i sposobnosti dokazao je učešćem u radu upravnih odbora najvećih i najuspešnijih banaka u Srbiji, kao i najpoznatijih brokerskih kuća na ovim prostorima. Predsednik je upravnog odbora AIK banke, član Srpske Asocijacije Menadžera, član Kluba Privrednik, član UO i skupštine Privredne Komore Srbije, kao i predsednik skupštine Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru.

 

Biti uspešan, između ostalog, znači i imati svest o potrebama i mogućnostima drugih. Zbog toga Miodrag Kostić uvek apeluje da je potrebno  zajedničkim naporom da pokažemo solidarnost prema onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tokom 2013. godine osnovana je Zadužbina porodice Kostić, koja je postala Roditeljska kuća pri „Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“, i izgrađena je kuća za mlade u SOS Dečijem selu u Kraljevu, krajem 2012. godine.

 

Kompanija na čijem je čelu Miodrag Kostić više puta je proglašavana najuspešnijom kompanijom u Srbiji i regionu, dok je on lično dobitnik mnogobrojnih priznanja za poslovni uspeh i doprinos razvoju srpske privrede. Među njima su: „Poslovni čovek godine”, „Najuspešniji čovek Vojvodine”, „Najuspešniji privrednik”, „Najbolji menadžer Jugoistočne Evrope 2011”,„Zlatni dinar cara Dušana - kompanija decenije”, „Beogradski pobednik” i „Biznis partner godine”.